Sherrysås

Ingredienser  

  • 3 msk finhackad lök
  • 3 msk hackad persilja
  • 1-2 krm citronpeppar
  • 0,5 flaska halvtorr sherry (75cl)
  • 4 st fiskbuljongtärningar
  • 5-6 dl grädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 6 dl créme frasiche

Gör så här  

  • 1. Färs periljan citronpepparn och löken i 2-3msk smör.
  • 2. Tillsätt sherryn och fiskbuljongtäningarna. Koka ihop det hela tills c:a 2 dl återstår.
  • 3. Tillsätt grädden och koka i 5 min
  • 4. Sila noga över till en ny kastrull.
  • 5. Blanda vetemjölet med 3 msk smör och klicka i under vispning och nytt uppkok.
  • 6. Tillsätt creme fraichen och koka sakta ca 5min.
  • 7. Smaka av såsen med cayennpeppar och salta om det behövs.
  • 8. Klicka under vispning till sist i 2-3msk smör som du gör såsen smidig.
  • 9. Såsen kan kokas en dag i förväg, Värm den i vattenbad.
  • Sherrysåsen kan frysas in och sparas.

Skapare: Jens Haag

Källa