Ugnsrostad kyckling med potatis och sparris

Ingredienser  

  • 4 portioner
  • 800 g små potatisar, halverade
  • 1 hel vitlök, klyftorna separerade och skalet på
  • 1 citron, skivad
  • 1 timjan
  • 3 msk rapsolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 hel kyckling (ca 1,5 kg)
  • stor klick smör
  • 125 vitt vin
  • 1 knippe grön sparris
  • bladpersilja, finhackad

Gör så här  

  • 1. Värm ugnen till 200 ° C.
  • 2. Blanda smöret med en riven vitlöksklyfta, citronskal och lite hackad timjan. Blanda väl så att det blir ett smaksatt smör.
  • 3. Skiva potatis och citronen, samt hacka timjan grovt.
  • 4. Lägg potatis, vitlöksklyftor och citronskivor i en stor ugnsform. Sprid ut timjan i formen och ringla över olja. Krydda med salt och peppar och blanda runt.
  • 5. Skär bort eventuella snören eller snoddar som håller ihop kycklingen. Lossa försiktigt huden på kycklingbröstet för att bilda en ficka, försiktigt så att skinnet går sönder.
  • 6. Pressa in smör under huden, sedan sprid resten runt om kycklingen på utsidan. Krydda med salt och svartpeppar.
  • 7. Placera kycklingen ovanpå potatisen, rosta sedan i ugnen i ca 1 timme och 15 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.
  • 8. Ta ut ur ugnen och lägg kycklingen varm under folie och låt vila medan potatis och grönsaker bakas klart.
  • 9. Häll vinet i ugnsformen tillsammans med potatisen och lägg ner sparris i samma form. Ställ tillbaka i ugnen och stek i ytterligare 10-15 minuter tills potatisen är mjuk. Ta ut ur ugnen och rör persiljan genom potatis och sparris och servera tillsammans med kycklingen.

Skapare: Jens Haag

Källa