Äppel-kanelbullekaka

Ingredienser  

  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 dl filmjölk
  • 50 g smör, smält
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1–2 äpplen, skalade och rivna (1 stort äpple eller 2 små)
  • Fyllning & garnering
  • 1–2 tsk kanel
  • 2 msk strösocker

Gör så här  

  • 1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
  • 2. Skala & riv äpplena.
  • 3. Rör ner äpplena i smeten.
  • 4. Bred ut hälften av smeten i en form, ca 20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad).
  • 5. Blanda kanel och strösocker i en skål. Strö över hälften av kanel- & sockerblandningen över smeten. Bred ut resten av smeten ovanpå. Strö över resten av kanel- & sockerblandningen.
  • 6. Grädda kakan mitt i ugnen i 28–30 min. Låt den svalna i formen. Lyft sedan upp kakan med papperet och bjud på fika eller packa ner den i picknickkorgen. Servera gärna kakan med vaniljsås, vispgrädde eller vaniljglass. Men den är också god att äta som den är.

Skapare: Jens Haag

Källa