Äppelkolapaj gjord med dulce de leche

Ingredienser  

  • Pajdeg
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk socker
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 3-4 äpplen, fasta. Jag använde granny smith.
  • 1 burk karamelliserad mjölk a 397 g
  • 1 msk kanel
  • 3 msk socker
  • 1 msk smör

Gör så här  

  • 1. Nyp ihop smör, mjöl och socker eller kör i en matberedare.
  • 2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  • 3. Tryck ut degen i en springform på ca 24 cm i diameter, nagga botten och ställ i kylen 30 minuter.
  • 4. Sätt ugnen på 200 grader.
  • 5. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • 5. Skala och skiva äpplena i ganska rejäla bitar.
  • 6. Fräs äpplen i smör med socker och kanel på medelvärme i ca 10 minuter tills de börja bli mjuka.
  • 7. Tillsätt den karamelliserade mjölken i stekpannan och låt puttra ett par minuter.
  • 8. Fyll skalet med fyllningen och grädda 30 minuter på 200 garder.
  • 9- Låt svalna något och servera med antingen glass eller vaniljsås!

Skapare: Jens Haag

Källa