Toscanskt bröd med soltorkade tomater

Ingredienser  

  • 325 g (5 dl) Kungsörnen Durumvetemjöl
  • 450 g (7½ dl) Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
  • 50 g (1 pkt) jäst
  • 5 dl vatten, 37°C (fingervarmt)
  • Fyllning
  • 2 dl (15–20 st) blötlagda, hackade soltorkade tomater
  • 3–4 msk olivolja
  • 2–3 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • Garnering
  • Olivolja
  • 1 tsk timjan
  • ev flingsalt

Gör så här  

  • 1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över vatten och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt mjölet men spar ½ dl av kärnvetemjölet till utbakningen. Arbeta degen tills den känns smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
  • 2. Låt den jäsa under bakduk, 30–40 minuter till dubbel storlek.
  • 3. Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar och kavla ut dem till rektangulära kakor, ca 20x30 cm.
  • 4. Rör ihop fyllningen och fördela den över kakorna. Rulla ihop och lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Skåra dem med en vass kniv.
  • 5. Låt jäsa ca 30 minuter.
  • 6. Värm ugnen till 225°C.
  • 7. Pensla med olja och strö över timjan och ev flingsalt. Grädda i nedre delen av ugnen, 20–25 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Skapare: Jens Haag

Källa