Gräddig fisksoppa med räkor och saffran

Ingredienser  

  • 600 g blandad fisk (t ex torsk och lax)
  • 500 g räkor med skal
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 fänkål, i skivor
  • 1 purjolök, i skivor
  • 1 morot, i tunna slantar
  • 0,5 g saffran
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 tomater, i tärningar
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,8 l fiskbuljong, eller skaldjursbuljong
  • 1 tsk torkad timjan
  • svartpeppar, nymalen
  • ev salt
  • neutral rapsolja, att steka i
  • 1 dl färsk persilja, hackad
  • Aioli
  • 1 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • citronsaft, färskpressad

Gör så här  

  • 1. I en tjockbottnad kastrull, stek purjo, fänkål, vitlök och morot tills mjukt, men utan att det tar färg. Höj värmen och tillsätt tomat samt tomatpuré och låt fräsa med i någon minut. Häll på saffran, vitt vin, fiskbuljong, grädde och timjan. Koka ihop i 7-8 minuter.
  • 2. Skär under tiden fisken i munsstora bitar. När soppan kokat klart, smaka av med salt och peppar. Dra grytan av plattan och lägg fisken i soppan. Lägg på locket och låt dra i 10 minuter så fisken tillagas.
  • 3. Under tiden fisken tillagas, riv vitlök över majonnäsen och droppa lite citron över. Rör om väl.
  • 4. Skala räkorna och toppa soppan precis innan servering, strössla persiljan över och servera genast med aioli och ett gott bröd.

Skapare: Jens Haag

Källa