Grönpepparsås

Ingredienser  

  • 1 schalottenlök
  • 1 ½ msk torkade grönpepparkorn
  • 1 ½ msk koncentrerad vilt-, eller kalvfond
  • 2 ½ dl vatten
  • 1 msk vinäger, balsamvinäger eller från inlagd dragon
  • ½ msk svartpepparkorn
  • 3 dl grädde
  • ½ msk dragon inlagd i vinäger eller repade blad från tre färska dragonkvistar
  • ½ -1 msk dijonsenap
  • ev lite salt

Gör så här  

  • 1. Hacka schalottenlöken mycket fint. Stek den försiktigt i smör på medelhög värme. Häll på grönpepparkornen. Följ efter med fond och vatten.
  • 2. Häll på vinäger. Vinäger är inte så vanligt i sås men här tycker jag att den gör sig bra. Mycket grädde och peppar kräver syra på ett sätt som inte vin riktigt ger. Men lugn såsen blir inte syrlig, det handlar om balans.
  • 3. Krossa svartpeppar rätt grovt. Jag älskar svartpeppar, men minska mängden om du är tveksam. Låt peppar och grädde gå med i såsen och koka ihop något. Lägg i dragon och dijonsenap och reducera till fin konsistens.

Skapare: Jens Haag

Källa