Pasta al forno

Ingredienser  

  • 500 g penne eller annan kort pasta
  • 125 g mozzarella, i små bitar
  • 1 1/2 dl riven parmesanost
  • KÖTTFÄRSSÅSEN
  • 300 g nötfärs
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 blekselleristjälkar, tunt skivade
  • 2 morötter, skurna i små bitar
  • 500 g krossade tomater
  • 2 dl rött vin
  • 10 basilikablad
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 nypa socker
  • BECHAMELSÅSEN
  • 1 1/2 msk smör
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm malen vitpeppar
  • 1 nypa riven muskot

Gör så här  

  • 1. Värm upp oljan till köttfärssåsen i en stor kastrull och bryn nötfärs, lök och vitlök, blekselleri och morötter. Smula samtidigt färsen med en gaffel.
  • 2. Tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilika, salt och socker, och koka under lock på svag värme i 30 minuter.
  • 3. Smält smöret till bechamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.
  • 4. Sätt ugnen på 225 grader.
  • 5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.
  • 6. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela köttfärs- och bechamelsåsen över. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och bechamelsås, och strö över resterande parmesanost.
  • 7. Gratinera i ugn i 20 minuter.

Skapare: Jens Haag

Källa