Köttfärsbiffar i krämig svampsås

Ingredienser  

  • 500 g köttfärs
  • ½ dl ströbröd
  • 1 dl mjölk 3%
  • 1 ägg
  • ½ riven gul lök
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk finhackad persilja
  • 3 msk smör
  • Svampsås
  • 300 g champinjoner, kantareller eller blandsvamp
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde 40%
  • 2 msk kalvfond
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här  

  • 1. Blanda ströbröd, mjölk, ägg, riven lök, riven vitlök, salt, peppar, och finhackad persilja i en bunke. Låt blandningen svälla i ca 5 minuter och blanda sedan väl med färsen.
  • 2. Dela i 8 lika stora delar och forma till 8 biffar, det går lätt om du sköljer händerna i lite vatten. Hetta upp smöret i ett stekjärn och bryn biffarna runt om.
  • 3. Svampsås: Ansa svampen och dela i mindre bitar om det behövs. Skala och finhacka löken.
  • 4. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs lök och svamp blanka och smidiga. Lägg ev undan lite svamp till garnering. Pudra över mjöl, rör om och häll därefter över vatten, grädde och fond. Låt allt sjuda samman i ca 5 minuter.
  • 5. Lägg ner biffarna i såsen. Låt allt sjuda samman i ca 8–10 minuter tills biffarna känns klara. Smaka av med salt och peppar.
  • 6. Garnera med kryddgrönt. Strö över lingon och svamp vid serveringen. Servera med kokt potatis eller klyftpotatis och rårörda lingon.

Skapare: Jens Haag

Källa