Fläskfilé, potatisfondant och pepparsås

Ingredienser  

  • 1 st Fläskfile
  • Rub till köttet
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk lökpulver
  • 2 tsk råsocker
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk vitlök
  • 0,5 tsk ingefära
  • 1 krm muskotnöt
  • Potatisfondant
  • Potatis
  • Vitlök
  • Kylskåpskallt smör
  • Rosmarin
  • ca 1/2 L grönsaks- eller kycklingbuljong
  • salt
  • Pepparsås
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 tsk grönpeppar
  • Smör att steka pepparkorn i
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • redning

Gör så här  

  • 1. Putsafläskfilén
  • 2. Blanda salt,lökpulver, råströsocker, paprikapulver, chiliflakes, vitlök, ingefära ochmuskotnöt till rubbingen och krydda fläskfilen.
  • 3. Hyvla kalltsmör med osyhyvel och täck botten av en stekpanna.
  • 4. Halvera potatisoch tryck ner i smöret. Ta så många det får plats i stekpannan.
  • 5. Tillsätt helskalad vitlök och rosmarin.
  • 6. Häll påbuljong så det täcker ungefär halva potatisen.
  • 7. Låt det kokaupp rejält och sänk sedan värmen och lägg på lock och tillaga c:a 20 min
  • 8. Tag av locketoch höj värmen och låt vätskan förångas och med tiden blir potatisen brynt.
  • 9. Börja med attgrilla fläskfilén runt om på direkt värme så den får fin färg. Lägg sedan på indirekt värme tills rätt innertemperatur har uppnåtts.
  • 10. Krossa allpeppar i en mortel (behöver inte vara superfint)
  • 11. Stek peppar ismör och tillsätt sedan tomatpuré och låt steka en stund
  • 12. Tillsätt grädde och vatten

Skapare: Jens Haag

Källa