"Pull apart" bröd med rosmarin och vitlök

Ingredienser  

  • 1tsk salt
  • 10 dl vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 0,5 dl neutral rapsolja
  • 1 msk flytande honung
  • Fyllning
  • 200 g smör
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk rosmarin
  • 2-3 dl riven parmesan

Gör så här  

  • 1. Värm upp mjölken och vattnet till fingervarmt.
  • 2. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt degvätskan
  • 3. Häll i rapsolja, honung och salt.
  • 4. Tillsätt lite mjöl i taget under tiden du arbetar degen på mdelhastighet i en köksassisteent. Arbeta degen i 10 minuter när all vetemjöl är tillsatt.
  • 5. Täck skålen med bakdug och låt jäsa i 45 minuter.
  • 6. Blanda rumsvarmt smör med vitlök och rosmarin. (Dock inte paresan)
  • 7. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela i två delar.
  • 8. Kavla ut till c:a 1cm och stansa ut runda bitar eller dela i rektanglar.
  • 9. Bred fyllning på degen och strö över parmesan och vik ihop.
  • 10. Fyll rektangulära kakformar med dessa halvor.
  • 11. Låt jäsa i yttligare 45 minuter under bakdyk.
  • 12. Sätt ungen på 210 grader varmluft
  • 13. Om man vill kan man pensla med uppvispat ägg och strö på frön.
  • 14. Grädda näst längst ner i ugnen i ca 15-20 minuter.

Skapare: Jens Haag

Källa